top of page

Biodiversiteit

Meer biodiversiteit; één van de doelstellingen waar we ons op Schevichoven hard voor maken. Hoe we dat doen? We werken onder andere met 40 verschillende gewassen in 5 vegetatielagen: bodem, kruiden, struiken, halfstam en hoogstambomen. Het telen van meerdere gewassen heeft veel voordelen. De biodiversiteit van verschillende gewassen zorgt voor een dempende werking op invloeden die een gebied onder druk kunnen zetten, zoals plagen, vervuiling en klimaatverandering. Door de diversiteit aan gewassen kunnen ziekten en plagen zich minder snel uitbreiden in tegenstelling tot een monocultuur. 

Met meerdere gewassen werken biedt nog meer voordelen. Er vinden namelijk interacties plaats tussen de gewassen. Dit gebeurt zowel ondergronds als bovengronds. Je kan hier op een slimme manier gebruik van maken. Op Schevichoven hebben we bijvoorbeeld de lavendel naast de druiven geplant tegen meeldauw, de bieslook naast de appel geplant tegen schurft.

Monitoring van de biodiversiteit is voor ons belangrijk. Dit doen wij onder andere met wildcamera’s en het monitoren van dag- en nachtvlinders in samenwerking met de Vlinderstichting. De dagvlinders worden geteld door het lopen van een route met behulp van een herkenningkaart. De nachtvlinders worden geteld met behulp van 3 ledemmers.

Beelden zeggen meer dan woorden, hieronder een overzicht van de fauna die we voor onze camera hebben gekregen. Moet je nagaan wat we allemaal niet gezien hebben……

bottom of page