top of page
In de pers
Een verzameling verhalen over ons en onze werkwijze.. Klik op het bericht om het volledige artikel te lezen!
Natuurlijk Kapitaal
Een blik op: regeneratieve boerderij Schevichoven.
Schevichoven is een boerderij in Leersum waar met met de natuur wordt meegewerkt. Waar een gezonde bodem, herstel van biodiversiteit en een rendabele exploitatie centraal staan.
Schevichoven is een boerderij in Leersum waar met met de natuur wordt meegewerkt. Waar een gezonde bodem, herstel van biodiversiteit en een rendabele exploitatie centraal staan.
MVO Nederland
Op weg naar natuurlijke landbouw met boeren én keten: provincie en ministerie op werkbezoek. We staan voor een uitdaging in onze natuur en maatschappij. De biodiversiteit, en bodem-, water- en luchtkwaliteit vereisen een transitie. Een transitie die voor een belangrijk deel draait om de landbouw. Door als boer om te schakelen naar natuurlijke landbouw versterkt niet alleen de natuur maar krijgt de boer in deze gespannen markt ook weer perspectief. De verantwoordelijkheid voor dat omschakelen ligt in de hele keten. Daarom werkt MVO Nederland aan projecten zoals Boeren. Natuurlijk! – een collectief dat boeren helpt omschakelen naar natuurlijke landbouw. Ook politiek en beleidsmakers spelen een belangrijke rol. Daarom organiseerden we een werkbezoek met provincie Utrecht en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Change Inc.
Nieuw boeren: Schevichoven voorbeeld van klimaatvriendelijke boerderij met winst. In deze zomerserie gaat Change Inc. langs bij boeren die het anders doen. Echtpaar Maarten en Eliette van Dam willen samen met Jeroen Plesman aantonen dat regeneratieve landbouw niet alleen goed is voor de bodem en biodiversiteit, maar ook voor de portemonnee. Daarmee moet boerderij Schevichoven een voorbeeld worden voor de boeren die willen overstappen naar een nieuwe vorm van landbouw.
Nieuwe Oogst
Kan natuurinclusieve landbouw rendabel zijn? Op Schevichoven zien ze kansen. Op de Utrechtse Heuvelrug ontwikkelen initiatiefnemers Maarten en Eliëtte van Dam met hulp van partner-projectleider Jeroen Plesman een regeneratieve boerderij. Zij willen laten zien dat deze vorm van landbouw ook rendabel kan zijn.
Re-Generation
Met impactinvesteringsfonds Pymwymic stimuleert Maarten van Dam technologieën die hij vervolgens op Schevichoven toepast: een regeneratieve demonstratieboerderij die draait om ecologie en economie. Op deze manier verenigt hij samen met zijn echtgenote Eliëtte regeneratieve landbouw, technologische innovatie en een focus op financiële houdbaarheid. Maarten: “Alleen zo kunnen we reguliere boeren verleiden om het anders te gaan doen.”
Agroforestrysupplies
De rijke geschiedenis van Schevichoven gaat helemaal terug tot in de 14e eeuw en inspireerde Maarten en Eliette om een nieuwe, toekomstbestendige manier van landbouw te bedenken. Vanuit hun achtergrond in agrarisch ondernemen en impact investeren realiseren ze hun “gedeelde missie om het voedselsysteem te veranderen” via o.a. succesvolle crowdfunding-campagnes.
Peas of me
Niks is standaard aan deze regeneratieve boerderij die de natuur het werk laat doen. Als ik voorheen de woorden ‘regeneratief’ en ‘permacultuur’ tegenkwam, dacht ik aan ingewikkelde landbouwmethodes. Maar nu ik een week op regeneratieve boerderij Schevichoven van Maarten en Eliëtte van Dam heb doorgebracht, weet ik dat het slechts ingewikkeld klinkende termen zijn voor een manier van voedsel verbouwen die juist teruggaat naar de basis.
Eten uit het bos
Op Schevichoven willen Maarten en Eliette Van Dam een voorbeeld zijn van de kracht van herstellende landbouw. Ze vertrekken daarbij vanuit de overtuiging dat regeneratief boeren en financiële gezondheid perfect hand in hand kunnen gaan. Een visie die ze consequent aanhouden in de uitwerking van een uniek project waarbij ecologie en economie hand in hand gaan. Ik tref ze midden in de aanplant van een nieuw gedeelte om een uiteindelijk doel van 20 hectare in 2028 te realiseren.
bottom of page